Mesologie is een geneeswijze waarin uitgebreide kennis uit de reguliere geneeskunde op effectieve wijze wordt  geïntegreerd met kennis uit verschillende complementaire geneeswijzen. De mesoloog behandelt voornamelijk chronische klachten. De basisprincipes zijn:

  • Ieder mens is uniek
  • Een klacht heeft voor het lichaam een functie
  • Het menselijk lichaam heeft een zelfgenezend vermogen

Wij zijn als mens in voortdurende wisselwerking met onze omgeving. Ons lichaam wordt continu blootgesteld aan allerlei invloeden van buitenaf en van binnenuit: via aanleg, voeding, stress, geneesmiddelen en het milieu. Zolang we gezond zijn bevinden we ons in (een dynamisch) evenwicht met de omgeving. Ons lichaam is in staat, door een zelfregulerende mechanisme, zich voortdurend aan te passen aan veranderingen. Het zal er altijd alles aan doen om in evenwicht te blijven.

Wanneer ons lichaam echter niet meer in staat is adequaat te reageren ontstaat er een dysfunctie: de poging van het lichaam om in evenwicht te blijven is dan onvoldoende. Deze dysfunctie uit zich in klachten, die voor iedereen weer anders zijn.

Door de vraag te stellen wat jouw lichaam hiermee probeert te bereiken is de dieper liggende oorzaak ervan te achterhalen.

Als Mesoloog zoek ik zo naar de oorzaak van jouw klachten en geef het lichaam een prikkel om  het zelfgenezende vermogen te stimuleren. Hiermee kan het het eigen dynamische evenwicht herstellen. Die prikkel geef ik via orthomoleculaire supplementen, ayurvedische kruidenpreparaten, homeopathie, voedings- en leefstijladviezen.