Ayurveda is de traditionele geneeswijze uit India. Ayurveda betekent letterlijk “kennis van het leven”. Volgens de Ayurveda is alle energie in het lichaam, de geest en al het leven om ons heen, opgebouwd uit de volgende vijf elementen: ether, lucht, water, aarde en vuur. Uit deze elementen worden drie biokrachten gevormd, dosha’s genoemd. Ether en lucht vormen samen Vata-dosha, vuur en water Pitta-dosha en water en aarde Kapha-dosha.

Vata reguleert impulsen, beweging en verandering. Eigenschappen die bij Vata horen zijn onder andere droog, kou, beweeglijk. Vata in balans geeft onder andere creativiteit. Vataverstoringen brengen snel angst en stress met zich mee. In de huidige tijd waar stress alom aanwezig is zijn vata-verstoringen de meest voorkomende energieverstoringen van geest en lichaam.

Pitta reguleert transformatieprocessen. Eigenschappen die bij Pitta horen zijn onder andere warm, olie-achtig, zuur. Pitta in balans geeft onder andere een goede spijsvertering, doelgerichtheid en ondernemendheid. Verstoringen geven agressie of depressie (wanneer naar binnen gekeerd). Lichamelijk ontstaat er dan gevoeligheid voor ontstekingen en allergieën.

Kapha zorgt voor structuur en stevigheid. Eigenschappen die bij Kapha horen zijn onder andere kou, zwaar, olie-achtig, zoet, langzaam, vertrouwen en vriendelijkheid. Kapha in balans geeft onder andere empathie en rust. Verstoringen geven bezitterigheid, lichamelijk

Een ieder heeft bij geboorte een unieke combinatie van dosha’s in zich (de constitutie) en deze zijn volledig in balans. Deze constitutie uit zich in lichaamsbouw, immuunsysteem, karaktertrekken en gedrag. Gedurende het leven kan deze balans makkelijk verstoord raken door tal van factoren als verkeerde voeding, stress etc. Deze disbalans wordt gezien op de tong en gevoeld aan de pols. Wanneer de disbalans te groot wordt ontstaan er symptomen.

De balans kan hersteld worden door middel van voeding-, leefstijladviezen en kruiden die de cliënt weer dichter bij zijn oorspronkelijke constitutie brengen. Van hieruit wordt het ook makkelijker te voelen wat de balans neigt te verstoren.